contemporary courtyard in
warlingham

Brief

The brief was to lose the lawn, and create a contemporary style courtyard with space for dining. The heavy clay of the soil also meant that planting and digging proved hard work, and so raised beds were on the wish-list.

Design and outcome

This was an ideal sized garden for losing a lawn, and a combination of grey Indian sandstone (Marshalls 'Silver Birch') and softwood decking provided a variety in floor materials. Laid on the diagonal, the design makes efficient use of the space. White rendered raised beds incorporate a bench and a small water feature.

A simple black stained arbour breaks up the space and helps to detract from the view of the houses beyond.

The compact black rattan dining furniture ties in neatly and is next to the water feature.

The fences were stained dark brown to set off the low maintenance planting of Olive, Trachycarpus palm, grasses, hydrangeas, lavender and a birch tree. These photos are taken straight after planting, but it is sure to have all quickly grown to soften and green up the garden.

151.jpg

154.jpg

152.jpg

211.jpg

157.jpg

lisa-M-after-002.jpg

218.jpg

lisa-M-after-008.jpg

lisa-M-after-007.jpg

millington-Lisa-before-003.jpg

millington-Lisa-before-001.jpg

millington-Lisa-before-002.jpg